Enneagram

Het Enneagram is een eeuwenoud model dat in het Grieks letterlijk ‘negen’ (ennea) en ‘punt’ (gramma) betekent. Het is een dynamische cirkel die negen persoonlijkheidstypes en hun onderlinge interacties beschrijft en zo je persoonlijkheid in kaart brengt. Volgens het Enneagram zijn er negen typen mensen met allemaal hun eigen persoonlijkheid. Elk type heeft zijn eigen strategie die succes, maar ook beperkingen met zich meebrengt: negen patronen van denken, voelen en handelen.

Door erachter te komen welk type je bent kom je te weten wat voor jouw persoonlijkheid je gedragingen en je valkuilen zijn.

Tevens is het Enneagram een goed middel om jezelf en de mensen in je omgeving beter te begrijpen. Afhankelijk van je persoonlijkheidstype hebben bepaalde delen van je brein honderden miljoenen hersencellen meer en andere honderden miljoenen hersencellen minder. Allen zijn goed, elk type is gelijkwaardig. Volgens het Enneagram betekent dit dat je één Enneagramtype bent en de andere acht niet en dat je Enneagramtype vastligt. Wees echter gerust, binnen je Enneagramtype is er meer dan voldoende ruimte om te veranderen en zeer verschillende kanten van jezelf naar voren te laten komen. Daar komt bij dat je Enneagramtype alleen maar gaat over jouw persoonlijke stijl, dat wil zeggen de vorm die je aan je leven geeft. Inhoudelijk kan je nog steeds doen en worden wat je wilt, maar je zal dat steeds met dezelfde stijl doen.

 

  • Type 1, De Perfectionist, probleemveroorzaker – boos op zichzelf
  • Type 2, De Helper, probleemveroorzaker – focus op plezier
  • Type 3, De Succesvolle Werker, probleemoplosser
  • Type 4, De Romanticus, probleemveroorzaker – focus op lijden / slecht voelen
  • Type 5, De Analist, probleemveroorzaker
  • Type 6, De Loyalist, probleemoplosser – vermijden risico’s
  • Type 7, De Levensgenieter, probleemoplosser – focus op avontuur / plezier
  • Type 8, De Baas, probleemveroorzaker – boos op anderen
  • Type 9, De Bemiddelaar, probleemoplosser

Elk type in het Enneagram is met de naastgelegen typen verbonden (de vleugels). Daarnaast ga je onder druk met de pijlen mee naar je ‘stresspartner’. De neiging bestaat dan dat je de negatieve eigenschappen overneemt van dit type. Wanneer je je goed voelt ga je tegen de stroom in naar je andere pijlpartner, je ontspanningspunt en neem je de positieve eigenschappen van dit type over. (Zie afbeelding ‘Het Neurogram’)

Ik ben een type 9, Bemiddelaar met een sterke vleugel van de type 1, Perfectionist. Mijn stresspunt is type 6 en ontspanningspunt type 3.

Ik kan je helpen de stress te stoppen en meer te ontspannen, hoe je de valkuilen van je eigen persoonlijkheid ombuigt in positieve krachten en hoe je gezonder in je vel komt te zitten door minder ‘ongezond’ en juist ‘gezond’ te leven. Omdat je duidelijkheid krijgt over je stressreacties (zondig) en hoe je het makkelijkst kunt ontspannen (deugdzaam). Wanneer je inzicht wilt krijgen in jezelf en in de mensen in je omgeving is het Enneagram een eenvoudig hulpmiddel.

Ook leert het Enneagram hoe je beter met andere mensen kan omgaan. Het Enneagram maakt het gedrag van andere mensen begrijpelijk en zorgt ervoor dat je hen makkelijk positief kan beïnvloeden. Kortom, met kennis van het Enneagram kun je de kwaliteit van je eigen leven verbeteren en positief bijdragen aan de rest van de wereld.

Naast een coachingsessie met NLP en een bijbehorende Enneagramtypebepaling, kun je ook een afspraak met me maken om alleen je Enneagramtype te bespreken.

Vul het  contact formulier  in als je vragen en/of opmerkingen hebt. Of  voor het maken van een gratis kennismaking.

 

 

 

 

 

Comments are closed.